Παρασκευή 23 Δεκεμβρίου 2016

... ΜΗ ΠΑΡΑΜΕΤΡΙΚΑ ΠΛΕΟΝΑΣΜΑΤΑ ... λένε τώρα το γδάρσιμο ...





του Ισαάκ Διαμαντίδη

Τον Νοέμβριο του 2013, ο Αλέξης Τσίπρας μιλώντας στη Βουλή, κατά τη συζήτηση της πρότασης δυσπιστίας που είχε καταθέσει, έλεγε απευθυνόμενος στην τότε κυβέρνηση Σαμαρά - Βενιζέλου:

«Αυτοί που τα φάγανε μαζί, μας ρωτούν πού θα βρούμε τα λεφτά για να αντιμετωπίσουμε την ανθρωπιστική κρίση. Σας ρωτώ λοιπόν, κ. Σαμαρά, μήπως έχετε ακούσει για την έκθεση πεπραγμένων της Γενικής Γραμματείας Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, η οποία λέει ότι από το λαθρεμπόριο καυσίμων το Δημόσιο χάνει 2 δισ. ευρώ ετησίως; Τι έχετε κάνει γι' αυτό ενάμιση χρόνο τώρα; Η ίδια έκθεση λέει ότι από το λαθρεμπόριο τσιγάρων χάνονται άλλα 800 εκατ. ευρώ ετησίως, το έχετε ακούσει; Γιατί δεν ψάχνετε εκεί, παρά μόνο ψάχνετε διαρκώς αυτούς που τους κάνατε φτωχούς, πάτε στις συντάξεις, στους μισθούς, στην πρώτη κατοικία, στις στάνες, στα μαντριά. Δεν πάτε όμως εκεί. Μήπως είναι ισχυρά ονόματα από πίσω και δεν έχετε την πολιτική βούληση να τα πλήξετε;».

Το εκπληκτικό είναι ότι μετά από 2,5 χρόνια στην εξουσία, ο απολογισμός του Α.Τσίπρα στην πάταξη του λαθρεμπορίου καυσίμων και τσιγάρων είναι πενιχρός, φτωχότερος των προκατόχων του. Σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών, οι έλεγχοι στα καύσιμα από 27.365 το 2014, μειώθηκαν σε 8.859 το 2015 και μόλις 2.567 το εννεάμηνο του 2016. Αντίστοιχα στα τσιγάρα ήταν 11.754, 6.585 και 4.531.

Από πού προέρχονται, λοιπόν, τα πλεονάσματα αν όχι από την υπερφορολόγηση των ίδιων και των ίδιων;

Δεν υπάρχουν σχόλια: